Steam Cooking

Rolled Roast à la Lady Jane

Londen 2012

In 2012 waren we boven Londen op bezoek bij Chris Edmunds , hij heeft als kleine jongen de Lady Jane nog aan het werk gezien en wij mochten foto’s komen kijken. Daar aangekomen krijgen we een camperplekje in de schapenwei. Uitkijken geblazen waar je je voeten neerzet! Niet zo makkelijk voor een klein meisje van 2.
Op zaterdag is het verhalen uitwisselen, gezellig! Op zondag worden alle drie de machines van Chris opgestookt, zijn Wallis & Steevens “Advance” wals, de Clayton & Shuttelworth traction engine “The Gaffer” en het 4inch Foster model. We gaan een rondje rijden, joepie! Langs de pub voor een ‘pint’.

Wat schaft de pot?

Staat op onze tussenstop de zoon van Chris, in de rookkast van de Clayton te rommelen. Tot onze verbazing staat hij in een grote kookpot te roeren. Onderweg wordt ons diner gaar gestoomd! Aangekomen worden de machines weggezet en komt de kookpot op tafel, wat schaft de pot? Lekkere beenham, met groentes, courgette, paprika, gestoofde aardappel. Smullen! De buren van Chris waren dit inmiddels ook gewend en schoven gezellig aan.

Terug in het bourgondische Limburg gaan we zelf ook aan het experimenteren, onze favoriet: Rolled roast à la Lady Jane.

Ingrediënten (8 prs.)

Runderrolade 1,5 kg
Scheut olijfolie
2 grote uien
3 of 4 teentjes knoflook
2 winterwortels
Paprika’s 1 rode, 1 groene, 1 gele
1 of 2 doosjes champignons
2 groentebouillon blokjes
Flink wat Provençaalse kruiden
Peper en zout naar smaak
1 zak grote aardappelen

Stookpot

Wij hebben een grote stevige gietijzeren stookpot met een goed afsluitende deksel gezocht. Onderin de pot komen op een scheut olijfolie, de schoongemaakte en in grove stukken gesneden uien, winterwortel en courgette. Daar bovenop komt de runderrollade, beetje erin duwen.
Bovenop de rollade komen de knoflook, kruiden, paprika en champignons. Voor de liefhebbers kan en nog een flinke scheut rode wijn bij.

De pot wordt een aantal keer stevig omwikkeld met aluminiumfolie dan voor minimaal 3 uur in de rookkast van de machine gezet. Onze ervaring is dat als dit met een rondje toeren wordt gecombineerd, het vlees lekker mals wordt. De aardappelen worden stuk voor stuk omwikkeld met aluminiumfolie, deze hebben ongeveer 20 a 30 min nodig om gaar te worden. De aardappelen zijn lekker met kruidenboter of kruidenkwark.

Try it out

En dan nu uitproberen maar, de kooktijden verschillen per machine, stook en rijgedrag, Een goede machinist heeft zelf invloed op de kwaliteit van zijn avondeten, tegen de avond komt het aroma je tegemoet vanuit de schoorsteen.

Het is een relaxt idee dat op het einde van de dag een heerlijk pruttelende maaltijd staat te wachten in de rookkast. Onder het genot van een lokaal biertje of lekker glas wijn, begint het op een “haute cuisine’ moment te lijken waar het hele team van geniet.