Onderhoud Machine

Onderhoud

Winterklaar maken

In de winter worden de beide Dames helemaal leeg gemaakt; de tender leeg geschept en het water uit de ketel. Na een flinke wasbeurt van de ketel worden de machines grondig nagekeken. Al het onderhoud aan de ketel wordt bijgehouden in een logboek. Een paar voorbeelden van dit onderhoud zijn; pakkingen vervangen, ultrasoon dikte meten van de ketel, terugslagkleppen gangbaar maken, slikdeksels eraf, schoonmaken van de injecteurs, manometers testen, afsluiters vervangen, lagers afstellen, etc etc. En dat allemaal al weer 25 winters lang….

Lady Jane en Lady Colinda zijn beide stoommachines en vallen daarom onder ‘het stoomwezen’. Elke twee jaar worden de machines gekeurd. De laatste jaren doet Bureau Veritas dat voor ons op een vakkundige en behulpzame manier. De keuringen worden bijgehouden in het ketelboek.

Proef stoken

Na het winteronderhoud komt de heuglijke dag van het proef stoken. De ketels worden dichtgemaakt met speciale slikdeksel en mangat pakkingen, gevuld met water en langzaamaan opgestookt. Er wordt nauwlettend gecontroleerd of de pakkingen goed afdichten. Er wordt doorgestookt tot de ketels ‘door veiligheid gaan’, dit moet bij de juiste druk zijn.

Dat de overdruk veiligheid goed werkt moet goed gecontroleerd worden! Ook maken we een ritje met de beide Iron Ladies, doet alles het zoals het hoort? Blij zijn we dat we na een winter werk weer van het stoken mogen genieten!