Lady Jane

Trixie

De machine verliet de Aveling & Porter fabriek op 28 maart 1928. Op diezelfde dag nog werd ze afgeleverd aan de Amersham Rural District Council en werd aldaar gedoopt tot “Trixie”. Ze heeft tot mei 1963 dagelijks zwaartransport, dors- en zaagwerk verricht en belandde datzelfde jaar nog oneervol op de schroothoop. Hier aanbeland raakte ze al spoedig in verval doordat vele onderdelen van haar gestript werden. Net op tijd, in de winter van 1974, werd ze aangekocht door machine handelaar T.T. Boughton & Son. Pas in 1979 werd ze in zeer slechte staat gered van de sloophamer door Simon Newell die een begin trachtte te maken met de restauratie. Diverse pogingen werden gestaakt, het enige was de machine naam omdopen tot “Lady Jane”.

Uiteindelijk werd ze in 1986 in onderdelen aangekocht door de huidige eigenaar die haar volledig restaureerde. Vanaf 1990 verscheen “Lady Jane” met regelmaat op stoomrallies. Haar optreden in de NPS televisie serie “Het Bruine Goud” gaven haar nationale bekendheid.

Foto Gallery
Merk: Aveling & Porter
Bouwjaar: 1928
Fab.nummer: 12020
Vermogen: 4 nhp
Gewicht: 8.5 ton
1e versn.: 6 km/h
2e versn.: 15 km/h
Werkdruk: 12 bar

Revisie

In de winter van 2002 kwam het besluit dat haar originele ketel niet meer aan de huidige veiligheids eisen voldeed. Er werd een compleet nieuwe geklonken ketel in Engeland vervaardigd en volgens de nieuwste Europese eisen gekeurd door de Nederlandse Lloyd’s conform richtlijn “Pressure Equipment Directive” 97/23/EG pressure vessels. Tussentijds vond in de eigen werkplaats de revisie plaats van de complete motion en aandrijfwerk. Veel aandacht werd ook besteed aan de cosmetische afwerking.

Deze 2de restauratie werd in 3 jaar tijd voltooid waarin ongeveer 3500 arbeidsuren zijn verwerkt. “Lady Jane” kent nu weer een intensieve agenda, tijdens het seizoen is ze veelvuldig te bewonderen op diverse stoom evenementen door heel Europa.

Gallery Restauratie