Lady Colinda

Engelse makelij

Een originele “Light haulage steam tractor” van Engelse makelij. De machine verliet de Aveling & Porter fabriek op 6 juni 1925 en werd direct daarna in gebruik genomen door de Hambeldon Rural District Council. Hier werd ze ingezet voor zwaar transport en gemeentelijke bosbouw. Hiervoor was ze uitermate geschikt omdat ze is uitgerust met een speciaal hoge gering (27km/h), vering voor en achter en een treklier, lasten tot 60 ton waren in die tijd geen uitzondering.

De machine heeft een rijke historie voornamelijk in Engeland maar ook in Nederland. Nadat ze pas in 1962 werd gered van de sloophamer heeft ze intensief deelgenomen aan gerenommeerde Engelse rallies. Vanaf 1979 kwam ze in handen van Terry Maynard, een gerespecteerd steam engineer, die veelvuldig met haar naar Nederland kwam. Een absoluut hoogtepunt was een sponsorrit in 1990 van Middelburg naar het Binnenhof in Den Haag voor de MS stichting. Vanaf haar rally debuut in 1962 was summier onderhoud voldoende om haar veilig draaiende te houden, echter eind jaren negentig had de tijd zijn tol geëist en was een grondige restauratie noodzakelijk.

Foto Gallery
Merk: Aveling & Porter
Bouwjaar: 1925
Fab.nummer: 11251
Vermogen: 4 nhp
Gewicht: 5.8 ton
1e versn.: 8 km/h
2e versn.: 27 km/h
Werkdruk: 14 bar

Originele details

In deze staat heeft de huidige eigenaar haar in 1998 aankocht en een lange, moeizame periode volgde. Niet minder dan 3500 uur, een nieuwe ketel, tender, tandwielen en drijfwerk waren noodzakelijk om “Lady Colinda” volledig identiek terug te brengen in de staat zoals ze in 1925 de fabriek in Kent verliet. Let eens op de originele details zoals de belijning, “owners plate” en de zeer bijzondere gegoten Y wielen.

Sinds 2002 is ze veelvuldig te bewonderen op stoom evenementen door heel Europa, vaak vergezelt door haar “zuster” machine “Lady-Jane”

Gallery Restauratie